Pilot project bij de Hogeschool van Amsterdam

In het project "Energie uit onverwachte hoek" blijkt allerlei spin-off te ontstaan. zo ook het project  

"Koelen naar het heelal."

In dit project wordt uitstraling van warmte naar het heelal gebruikt voor de klimaatbeheersing van onze gebouwen.

Het is warm in onze gebouwen. Dat komt omdat elke mens een straalkacheltje is van 100 W en we ook heel veel elektrische apparatuur gebruiken. De vuistregel is dat we voor het afvoeren van al die warmte nog eens anderhalf keer zoveel energie nodig hebben. Elke manier om dit efficiënter te doen betekent een duurzamer leven.

Het is koud in het heelal. De vraag is dus of we warmte direct naar het heelal kunnen afvoeren. Normaal denken we bij energiewinst uit de ruimte alleen aan het gebruik van de instraling door de zon, op onze breedte per vierkante meter gemiddeld zo’n 3 kWh per dag. Maar we kunnen net zo goed de uitstraling gebruiken. Uitstraling zorgt ervoor dat in de winter de sloten bevriezen. Omdat onze atmosfeer in evenwicht is wordt er ook 3 kWh per dag per vierkante meter uitgestraald.

De grote vraag is hoe we die uitstraling kunnen benutten.

In een pilot project van het Technologie Centrum van de UvA onderzoeken HvA en UvA studenten de mogelijkheden van het genereren van kou.

Voor dit idee heeft het project de "Sustainable University Award" ontvangen.

Doel van de inzending is om dit project op te schalen naar een onderzoek van de mogelijkheden van uitstraling voor de klimaatbeheersing van gebouwen.

We denken vrij zeker te weten dat het rendement van airco's aanmerkelijk omhoog kan en daarom minder energie gaan verbruiken.

Het is misschien zelfs mogelijk om te koelen zonder airco, vandaar de bescheiden pilot op de Amstelcampus van de HvA.

Hoe duurzaam mag het zijn?