Een mooi voorbeeld van goed isolerend glas. Het glas isoleert, door uitstraling koelt het glas af, onder het dauwpunt. Het vocht condenseert dan aan de buitenkant. Daar is weinig aan te doen behalve de isolerende eigenschappen slechter maken, dat wil niemand.
Vroeger, toen de mensen nog enkel glas hadden, was de isolatie natuurlijk heel slecht en het vochtgehalte in huis heel hoog. Het glas kwam dan aan de bínnenkant onder het dauwpunt en dan condenseerde het vocht aan de binnenkant van het glas. Als het vroor, kwamen er zelfs ijsbloemen op het raam. Mooi maar wel zonde van de energie. Als het vocht niet verwijderd werd, verdampte het weer en kwam het wederom op het glas terecht. Het gevolg was erg droge lucht in huis.
Een ander vorm van condenseren is dauw. Op microschaal verzamelen de microdruppeltjes zich bij elkaar. In dit geval is de hechting met het plantje slecht en koelt het druppeltje af door uitstraling. Het druppeltje wordt kouder dan de omgeving en daardoor condenseert er nog meer bij hetzelfde druppeltje. Dit is niet het gevolg van regen.
Iedereen kent dit verschijnsel. De auto is drijfnat maar het heeft niet geregend. Ook hier is de uitstraling de oorzaak. Kijk voor de uitstraling bij Theorie uitstraling