Rijpen

Echt een van mijn mooiste foto’s. Zo gemiddeld eens per jaar komt dit voor. Bij een temperatuur van rond de 0 °C en, een hoge luchtvochtigheid en een heldere hemel, later in de nacht gebeurt het. De blaadjes stralen warmte uit en worden dus kouder. Ze komen onder het dauwpunt en het vocht bevriest op de blaadjes. Het bevriest zonder dat de waterfase terecht te komen. Het ziet er uit als heel fijne sneeuw. De massa van de grond is groot en de warmtecapaciteit is  hoog. De temperatuur van de grond is dus hoger dan van de blaadjes en dan zal het water niet condenseren of rijpen (desublimeren) op de grond.

Op de Veluwe, in de buurt van Vierhouten

Ook op de Veluwe, in de buurt van Vierhouten

Hier heb ik een hekel aan, koude handen bij het ijs krabben. Ook dit is het gevolg van uitstraling. Net als hiervoor. Net zo goed als de auto nat kan worden door de uitstraling kan deze ook bevriezen. Meestal is de grond warmer dan de auto waardoor het vocht neerslaat op de auto.

Omgekeerd kan het ook waar zijn als de grond kouder is dan de auto. Dan is de grond onderkoeld en komt er vochtigere lucht overheen. De grond vriest aan, de zogenaamde aanvriezing.