Transporteren

De vraag is hoe je warmte kunt transporteren. Bekend zijn natuurlijk geleiding, straling en convectie.

Maar bekijk het eens anders. Je kunt ook warmte afvoeren (verplaatsen, transporteren) door verdamping bij koken. Je maakt dan gebruik van de verdampingswarmte van een faseovergang. Deze kan heel groot zijn. Neem een buis met uitsluitend een klein beetje vloeistof, zonder lucht, dan zal de vloeistof als deze warm wordt, verdampen op de plek waar deze het warmst is en condenseren  op de plek waar deze het koudst is. De vloeistof is uiteraard aan de onderkant van de buis. Dus daar kan de warmte afgevoerd worden. De koudste plek moet dan boven geplaatst worden.  Het gevolg is dat door het condenseren druppeltjes ontstaan en door de zwaartekracht vallen deze naar beneden. Het warmtetransport dat mogelijk is kan oplopen tot  maar liefst 23 kW/ cm2. Een dergelijke opstelling wordt wel een thermosyphon genoemd.  Ook wordt hiervoor wel de naam heatpipe genoemd. Een specifieke eigenschap is dat de warmte uitsluitend in één richting kan verplaatsen namelijk van beneden naar boven. Een alternatief met ook een tegengesteld warmtetransport is de echte heatpipe. Hierin zit in de buis een kousje met capillaire werking. door de capillaire werking kan de vloeistof door het kousje de andere kant opgaan, tegengesteld aan de zwaartekracht. Het warmtetransport bijgevolg ook. Typisch warmtetransport ligt in de buurt van een paar honderd Watt per cm2.